Erkel kórusok találkozója Gyulán – 2010.10.1-3

Az Erkel-bicentenáriumi megemlékezések egyik kimagasló eseménye volt városunkban az Erkel kórusok találkozója. Az – egy szombathelyi és két budapesti kórus részvételével megrendezett – esemény nyitóestjén a Román Kulturális Központ színháztermében Gyula város méltó módon ünnepelte meg Erkel Ferenc ránk hagyott örökségét.

A Himnusz és Erkel Szózatának eléneklése után a koncertet a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar adta. Perlaki Attila karnagy vezényletével, a tőlük megszokott igényességgel hangzott el Erkel műveiből összeállított műsoruk. Zongorán Nátor Éva működött közre, a szopránáriákat Galambos Hajnalka énekművész adta elő. Ritkán hallható művek is felcsendültek, például a Buzgó kebellel, amit Erkel a gyulai plébániatemplom fennállásának századik évfordulójára komponált. Az est rangját emelte annak az aranykoszorúnak a kiállítása, amelyet Erkel 1888-ban 50 éves karmesteri jubileumára kapott. A felbecsülhetetlen értékű, drágakövekkel kirakott, közadakozásból készült alkotás ma a Békés Megyei Önkormányzat tulajdonában van, és egy gyulai bank értéktárában őrzik.

A másnap este a vendégeké volt, amelyen dr. Erdmann Gyula köszöntötte a találkozó résztvevőit. Kemény szavakkal marasztalta el a hivatalos kultúrpolitikát, amely Gyula városával ellentétben, nem gondoskodott az évforduló kellő megünnepléséről. Elsőként az 1959-ben alakult Szombathelyi Erkel Kórus sorakozott fel a pódiumon Horváth Imre karnaggyal az élen. Szerepeltek itthon és Erdélyben, a Felvidéken, Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Lengyelországban. Eddigi legnagyobb sikerüket a spanyolországi Cantonigros nemzetközi kórusversenyén aratták. Műsorukon Pretorius, Kodály, Bárdos, Farkas Ferenc és De Mazzi darabok szerepeltek, a sort a Zottelmarsch zárta.