Pászti-napok Biatorbágyon – 2011.04.14.

 

Korbuly Klára:

A ráhangolódást segítendő került az imént hallott kicsit méltóságteljesebb darab erre a helyre a műsorba, hogy az ünnepélyes pillanatokat előkészítse. Mert amint tudják, tudjátok a mai napon ünnepeljük a Művészetoktatás Napját is.

Ez a kezdeményezés – hogy legyen egy ilyen kiemelt jelentőséggel bíró nap –  azért született, hogy felhívja a figyelmet a művészeti nevelés fontosságára, semmi mással nem helyettesíthető hatásrendszerére, a gyermekek, a tanulók személyiségfejlődésében, érzelmi életük gazdagításában betöltött szerepére. Hogy újra és újra hangsúlyt kapjon egyéni és társadalmi hasznossága az oktatás révén, és nem kevésbé az intézmények helyi kultúrában betöltött szerepe kapcsán.

Ez a nap alkalmat ad arra, hogy néhány kollegának különösen is megköszönjük munkáját, a művészeti nevelésben végzett tevékenységét.

Most szeretném ezt megtenni, átadni  az elismerés írásban rögzített formáját, az oklevelet két tanárunknak.

Elsőként Terpai Nikolett hegedűtanárunknak. Aki azt is megmutatja a gyerekeknek, hogy amikor az ember-gyerek még egyedül talán erőtlen és nem ér messze a hangja, közösségben, egymást erősítve, egymásra figyelve, sok-sok befektetett munkával, nagy tettekre képes. Az egyenként még  cérnahangú hegedűkből, országot is a vállára venni képes zenekar jöhet létre. Köszönjük szépen ezt a csapatépítő, reményeink szerint egyénenként minden gyereknek hosszútávra lelkesedést hozó munkát.

Nem egy tanítós tematikus koncerten vagyunk, hogy kérdéseket tegyek föl és csokiért cserébe várjam a helyes válaszokat. Pedig kiváncsi lennék, vajon tudja-e valaki, ki az, aki egy-egy növendékhangversenyen a legtöbb időt tölti a színpadon. Mert van ilyen tanár az iskolánkban, aki minden gyereknél több időt tölt a színpadon. Övé a legvastagabb iratgyűjtő mappa a tanári szekrényben, hiszen nemcsak saját zongorista növendékeinek aktuális darabjai sorakoznak benne, hanem valamennyi hozzá beosztott növendék darabjainak kísérő zongoraszólama.

Ő John Olívia zongoratanár-korrepetítor kollegánk. Ő az aki nélkül bizony a legtöbb, a gyerekek által megtanult zenedarab nem tud teljes pompájában ragyogni. Ő szokta a harmóniákat a szépen kidolgozott dallam alá varázsolni,. Alkalmazkodva a szárnyaló ifjú művészekhez és a még bukdácsoló szárnypróbálgatókhoz. Együtt lélegzik és érez, követ ha lehet, irányt mutat ha arra van szükség. Ő az aki  szó szerint is hűséges kísérő társa a hangversenyre, vizsgára készülőknek, a versenyekre utazóknak, az izguló felvételizőknek és sok esetben tanár társainak. Köszönjük az „együtt” működést.

/Művészetoktatásért díj átadása/

 

Korbuly Klára:

Nem tudom, és nem is akarom leplezni büszkeségemet, amikor azt mondom, hogy immár szokás szerint egy országos versenyt megnyert győztes következik. Az elmúlt néhány év mindegyikére jutott ilyen büszkeségre okot adó pillanat. Higgyék el, ez nem nagy habverés egy kis süti körül. Az ország valamennyi művészeti iskolájának valamennyi versenyen elindult növendéke közül elsőnek lenni nem kis teljesítmény. Sem a diák, sem a felkészítő tanár részéről. A közelmúltban voltak már zongorista győztesek, csellisták, és néptánc csoport.

A múlt héten Mihó Attila népihegedű szakos növendékünk, Vizeli Balázs tanár úr növendéke szerzett I. helyezést az országos népzenei versenyen, valamint elnyerte az Akadémia különdíját is.

Bogyiszlói csárdás és ugrós
Mihó Attila – hegedű,
Vizeli Balázs – brácsa,
Köllő Attila – bőgő

Schumann: Kis szvit
Klarinéton előadja:
Schnabel Karolina, Zelenka Olivér, Sallai József Martin,
Földházi Szonja, és tanáruk, Terpai Miklós

Pierre Csillag: Trio du nez rond
Mihalek Anna, Mihalek Nóra, Varga Borbála – fuvola
Tanáruk: Kanta Gabriella

 

„Volt” versenygyőztesek, és egyben tőlünk búcsúzó növendékek következnek. Mindketten a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytathatják tanulmányaikat szeptembertől. Számukra Pászti Nóra, iskolánk névadójának lánya személyes felajánlást tett, amelyet majd holnap nyújt át nekik, mert a mai napon nem tud köztünk lenni.

Popper: Falusi dal
Bolyki Blanka – cselló

Tanára: Kálló Eszter
Zongorán kísér: John Olívia

Szőnyi: Toccatina
Vizi Dávid – zongora

Tanára: Vadász Zsuzsa

Charley Wilcoxon: Három szóló kisdobra
Bolyki Levente, Buzás Péter,
Fekete András, Farkas Máté
Tanáruk: Garamszegi Zsolt

Bukovinai leányéneklő Karácsony éjszakáján
előadja a Barackvirág néptánccsoport
Tanáruk: Sóskuti Edit

Zenekar:

Mihó Attila – hegedű,
Vizeli Balázs – brácsa,
Köllő Attila – bőgő

Susato: Három reneszánsz tánc

Bettis: One moment in time
előadja a PMAMI fúvószenekara
Vezényel: Sztán István