Blank Judit, Saárossy Csilla

A 25 éves Nemzeti Énekkar köszöntötte a 60 éves Magyar Állami Népi Együttest

Nemzeti Énekkar

Erről a bensőséges, “zártkörű” koncertről tudósítunk mindazok örömére, akiknek alkalmuk és lehetőségük volt ott lenni, mindazoknak, akik sajnos önhibájukon kívül nem tudtak eljönni és természetesen mindazoknak, akik szeretettel gondolnak a ” Főnökre”, Pászti Miklósra.

(A rendezvényen fotózott Pohl Péter.  Fotóit   itt tekinthetik meg )

A gondolattól a megvalósításig.

Blank Judit, a Pászti Miklós a Nemzeti Énekkarért Alapítvány kurátorának cikke.

A Pászti  Miklós  a Nemzeti Énekkarért Alapítvány kuratóriumi tagjaként arra  a felismerésre jutottam, hogy Pászti Karnagy úr munkásságáról méltó megemlékezés még nem történt.

Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudom. Talán az a szerénység, ami  a Karnagy úr lényéből sugárzott. Ezért elhatároztam, hogy a legközelebbi kuratóriumi ülésen javaslatot teszek arra, hogy az alapítvány rendezzen egy “Pászti emlékest”-et.

Legnagyobb örömömre teljes egyetértés fogadott!

Ekkor elkezdődött a munka… Mikor, hol, mit és ki adjon elő?

A  Magyar Állami Népi Együttes 60. évfordulója megoldotta a kérdést.

Az ünnepségsorozat záró estje igazán méltó módja lenne a megemlékezésnek!

Azonnal felkerestük Mihályi Gábort – az Együttes művészeti vezetőjét – , aki nemcsak hogy beleegyezett abba, hogy az ünnepi előadás első részét az alapítvány rendezze,  hanem örömmel fogadta a “hiánypótlást”.

Izgatottan kezdtünk tervezni.

Újabb kuratóriumi ülések következtek a műsor összeállításával kapcsolatban.
Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, – aki színtén tagja a kuratóriumnak –  vállalta, hogy minden követ megmozgat azért,  hogy a teljes kórus részt vehessen az esten, ahol alapító karnagyunk emlékére énekelünk. Felkerestük Pászti Miklós unokáját, Kindler Gerdát, aki jelenleg Salzburgban él és dolgozik – többek között mint fuvolaművész- ,  hogy jöjjön el és közreműködjön az előadáson.

 Saárossy Csillával, a kuratórium elnökével egy nyári délelőttöt töltöttünk az MTV archívumában nagy élvezettel válogatva a  Pászti Karnagy úrral készített  interjúk és a műveiből készített felvételek között. Sikerült összeállítani egy körülbelül 1 órás anyagot, aminek egy részét a koncertbe építve terveztül levetíteni.
Ezt követően kiválasztottuk az előadandó Pászti darabokat is.

Végül felmerült az ötlet, hogy miután ez az emlékest egy bensőséges együttesi “családi esemény” is, bizony jó lenne néhány személyes emlék  a “Főnökkel”  kapcsolatban.
Arra kértük a régi kollégákat, osszanak meg velünk olyan emlékeket, amiket felolvashatunk ezen az esten.