A “Megkésett ősbemutatók”-ról

Megkésett ősbemutatók

címmel 2009. szeptember 27-én vasárnap 19:30-as kezdettel hallhattuk   Bozay Attila, Pertis Jenő, Kósa György és Weiner László művei mellett Pászti Miklós két művét is a Libera me és a Dextera Domini c. kórusműveket a Nemzeti Énekkar előadásában, Antal Mátyás vezényletével.

1974-ben alapította meg a Filharmónia a Korunk zenéje fesztivált, az első magyarországi koncertsorozatot. Példaként a szervezők előtt a Varsói ősz állott, bár méretében, rangjában és támogatottságában soha nem érte el azt.

Jelentősége mégis 35 év után is elvitathatatlan és szerepe a ma már jónéhány hasonló profilú fesztivál mellett hiánypótló. 559 zeneszerző többezer kompozíciója hangzott el az évek alatt, köztük többszáz új zenemű megszületését inspirálta és vállalta fel ősbemutatóját a Korunk Zenéje Fesztivál.

Szimbolikus vállalkozásuk, hogy a “Megkésett ősbemutatók” című koncerten azoknak a szerzőknek a még el nem hangzott művét mutatják be, akik már nem emelhetnek szót műveik műsorra tűzéséért.

Pászti mű a fesztivál életében először csendülhetett fel.

Az 1983-ban készült Dextera Domini zsoltár férfikarra, amely kivételes hangmagasságot igényel a felső tenor szólamtól, a 2 másik szólam mellett, a sokat használt barokk építkezésmód fugatoival háromtagú formába rendezi a szöveget a negyedik sorában pedig szűk szeptimmé felépülő hatásos kisterc-imitációval folyondároztatja, amit nevezhetünk Pászti egyik folytonosan vissza-vissza térő eszközének.

Dextera Domini fecit virtutem
Az Úr jobbja győzelmet szerzett

Dextera Domini exaltavit me
Az Úr jobbja felmagasztal engem

Non moriar, sed vivam
Nem halok meg, hanem élek

Et narrabo opera Domini
És hírdetem az Úr műveit

Az 1977-es Libera me fúgaszerű felépülésével és súlyos akkordikájával a “Requiem eternam dona eis” szöveg egyszerre lírai és drámai inzertálásával nagyszerű kórustabló. Mély regisztereivel megrázóan ábrázolja az esendő ember jajveszékelését. A Lantos Rezső emlékére írott mű az arezzoi kórusverseny díjnyertes alkotása.

(F.A.)