Emlékezünk III. – 30 éve hunyt el Pászti Miklós

A több mint 25 éve rendületlenül működő biatorbágyi Pászti Miklós Alapítvány Elnöke, Sebestyénné Zagyvai Mariann beszél arról, mennyiben sikerült a kitűzött  céloknak megfelelni milyen támogatókat sikerült megnyerni, milyen neves események történtek az elmúlt majd három évtizedben, s hogyan tervezik megünnepelni az évfordulót.

“1993. február 1-én a két alapító – Dr. Barócsiné Pászti Nóra és Dr. Barócsi Zoltán – létrehozta a Pászti Miklós Alapítványt abból a célból, ápolja Pászti Miklós karnagy, zeneszerző emlékét, megismertesse munkásságát.”

Így kezdődik a Pászti Miklós Alapítvány Alapító Okiratának az alapítvány céljait bemutató bekezdése, és aztán folytatódik tovább az Alapítvány által támogatott, szintén Pászti Miklós nevét viselő biatorbágyi szervezetek: a Pászti Miklós Vegyes Kórus és a Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola támogatásával.

Több, mint 25 év telt el az alapítás óta, de a legfőbb célok tekintetében sosem volt szükség lényegi változtatásra, hiszen minden évben ennek szellemében folyt a munka, én ennek szellemében dolgoznak most is zenészek, énekesek, tanárok, diákok, alapítók, kuratóriumi tagok, akiket a zene szeretetén és egymás megbecsülésén túl a névadó iránti tisztelet is szorosan összeköt.

Pászti Miklós neve rangot adott a zeneiskolának és a kórusnak, és rajtuk keresztül, valamint más, az Alapítvány által támogatott szervezeten és kezdeményezésen keresztül rangot adott egész Biatorbágy zenei kultúrájának. Kevés város tudhat magáénak ilyen pezsgő és színvonalas zenei életet, és kevés város büszkélkedhet ennyi kiváló zenésszel, mint Biatorbágy.

Zene nélkül nem jó élni, és előbb-utóbb mindenhol megindulnak a kezdeményezések egy városi kórus, egy városi zeneiskola szervezésére, de mennyivel nagyobb lendülettel történhetett ez meg Biatorbágyon, ahol már a kezdetekkor egy Alapítvány vette szárnyai alá a zeneszerető embereket, és olyan kiváló zenész, pedagógus, lelkes és fáradhatatlan szervező állt sokáig ennek élén, mint Bolyki Eszter.

2017-ben a kórus és a zeneiskola együtt ünnepelte 25 éves fennállását. A minden évben megrendezett Pászti Napok ebben az évben még különlegesebb programokkal, vendégelőadókkal, és a biatorbágyi művelődési központ épületében rendezett fotókiállítással gazdagodott, ahol megpróbáltak megemlékezni arról a sok-sok rangos eseményről, sikeres növendékről, nagyszerű kollégáról, akiket hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk, és akik egymás rendezvényein is gyakran és szívesen vettek és vesznek részt nézőként és előadóként is. Így nem csak saját közösségeik formálódnak egyre összetartóbb csapattá, hanem Biatorbágy zenei életét is összefogják, és együtt képviselik és közvetítik a zenei kultúra értékeit a város minden lakója felé.

Pászti Miklós egész életében fontosnak tartotta, hogy a zene öröme minél több emberhez és minél magasabb színvonalon eljusson. A legfőbb bizonyítéka annak, hogy a Pászti Miklós Alapítvány méltón ápolja névadója emlékét az, hogy a 25 éve elkezdett munka ma is töretlenül folyik egyre több zeneszerető felnőtt és gyermek részvételével, egyre szélesebb körben örömet okozva a zenészeknek és az őket hallgató közönségnek egyaránt.

 

Pászti Miklós halálának 30. évfordulójáról a 2019. áprilisában megrendezett Pászti Napok rendezvénysorozaton emlékezik meg a biatorbágyi zeneiskola és a vegyeskar.