Emlékezünk II. – 30 éve hunyt el Pászti Miklós

Az évforduló alkalmából emlékezik  a Pászti Miklós Vegyes Kórus alapító karnagya, Bolyki Eszter arról, mit jelent Neki, és a Kórusnak, hogy felvették Pászti Miklós nevét, éneklik műveit. Beszél tovább arról is, mi történt ez alatt a több mint 25 év alatt, mit értek el, és hogy készülnek erre az évfordulóra.

I. A Biatorbágyon működő Pászti Miklós Vegyes Kórus 1992-ben alakult „Falukórus” néven, majd 5 év múlva, 1997-ben jelentkeztünk első minősítő hangversenyünkre, ahol „Arany” fokozatú minősítést kaptunk. Ekkor vettük fel – a család beleegyezésével – a Pászti Miklós Vegyes Kórus nevet.

Nagy felelősség volt számomra és nagy feladat is, hiszen ezt a nevet viselve elköteleződtünk arra, hogy Pászti Miklós munkásságát, műveit, széles körben megismertessük, nagyszerű népdalfeldolgozásait és gyönyörű egyházi műveit rendszeresen énekeljük. Az első minősítésünk óta eltelt sok év alatt mára már „Kiemelt Hangverseny Kórus” minősítés birtokában igyekszünk ennek a szép feladatnak eleget tenni. Mivel a városunkban működő – akkor még csak zeneiskola – is felvette a Liszt-díjas karnagy, zeneszerző, Érdemes Művész Pászti Miklós nevét, így több mint 20 éve közösen rendezzük, évenként, a Pászti Napokat.

Az első napon a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek hangversenye, kiállítása, magyar néptánc tagozatának bemutatója van, a második nap pedig a kórusoké. Minden alkalommal más-más vendég-kórust hívunk meg, s lehetőség szerint mind két kórus énekel Pászti művet is a műsorában. A több mint 2 évtized alatt így lassan bemutattuk a szerző legtöbb – általunk elénekelhető – művét, ami a kórusnak is, a közönségnek is nagy örömet szerzett. De nekem is, mint karnagynak, nagyon sok örömteli feladatot és lehetőséget adott e művek betanítása, előadása.

Nagy segítséget kaptam ebben a Magyar Rádió eredeti felvételeinek meghallgatásának lehetősége, valamint Lisztes Lászlótól, aki még énekelt Pászti Karnagy Úr dirigálása alatt, a művek előadására vonatkozó szerzői utasításainak megosztásában. Így mertem hozzányúlni a művek előadásához. Természetesen, külföldi útjainkon – még nagyobb gonddal válogatva – énekeltünk névadónk műveiből.

Így a Felvidéken, Erdélyben, Szlovéniában, Németországban, Franciaországban tudtuk bemutatni a legtöbb helyen ismeretlen műveket, a közönség nagy tetszésére. Többször a kottát is elkérték, hogy ők is megtanulhassák. Számomra és a kórusom számára legemlékezetesebb koncertek egyike az 1999-ben, a MTA Dísztermében rendezett emlékkoncerten való fellépésünk volt, ahol együtt énekelhettünk a Nemzeti Énekkarral, vagy amikor a Régi Zeneakadémián énekelhettünk többek között Pászti műveket.

A legfelemelőbb talán még is az volt, amikor Piliscsabán, az Egyházzenei Napokon a Kereszt c. nagyszabású művet énekelhettük. Igazi ünnep volt mindenki számára!

II. A Pászti Miklós Vegyes Kórus eredményei:

Legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy az elmúlt 27 év alatt igazi közösséggé lettünk, s a közös élmények: örömök, sikerek, nehézségek összekovácsoltak bennünket, jobbá lettünk, s remélem, környezetünket is jobbá tettük!

Természetesen, bőségesen kaptunk elismeréseket is: Minősítő hangversenyeinken: 1997-ben ARANY minősítés 2004-ben Fesztivál Kórus 2010-ben Kiemelt hangverseny Kórus 2012-ben a Kodály Zoltán VI. Magyar Kórusversenyen ezüst diploma 2002-ben „Biatorbágy Nagyközségért” kitüntetést adományozott a „magas színvonalú kórusmuzsikáért, a község életének szellemi, lelki megújításában való részvételéért”. 2017-ben pedig – már egy új karnagy, Barlay Zsuzsa vezetésével, a németországi Limburgban, egy Nemzetközi Kórusfesztiválon mutatkozhattak be eredményesen.

III. Ebben az évben április 26-27-én kerül megrendezésre a „Pászti Napok” Biatorbágyon. Első nap, a hagyományok szerint a Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola ad koncertet, a második nap a kórusoké. Most vendégkórusunk a Törökbálinti Vegyes Kórus, Vékey Mariann vezényletével. Végül egy szép összkarral zárul Pászti Miklós halálának 30. évfordulóján a „Pászti Napok” rendezvény.

2019.02.09

Bolyki Eszter