Pászti Miklós (1928-1989)

Aki figyelemmel kísérte az Állami Népi Együttes kórusának műsorait, igen sok Pászti feldolgozással találkozhatott, többek között a világkarriert befutó Csángó magyar szerelmi dalokkal. Műveit éneklik Angliában, Finnországban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, az USA-ban, s ki tudja vajon még hány helyen.

Számos hazai és nemzetközi pályázaton nyert műveivel

Kórusműveivel öt alkalommal nyert tekintélyes díjat nemzetközi zeneszerzői versenyen (Arezzo: 1974, 1976, 1977, 1981; Montserrat: 1982).

Kevesen tudják, hogy az olaszországi  Arezzoban azzal a céllal hoztak létre pályázatot vegyes- , női-, és férfikari művek kategóriában, hogy a mai alkotások megszületését elősegítsék. Minden évben egy-egy díj kerül kiosztásra, amit a nagy hírű tagokból álló zsűri, mint Dallapiccola, illetve Petrassi csak akkor ítélt oda, ha arra méltó művet talált. Második, illetve harmadik díjak nincsenek, de a zsűri joga, hogy más, neki tetsző műveket dicséretben részesítsen.

Így  1974-ben Pászti Miklós a Janus Pannonius versére írt vegyeskari művét, a Precatio pro pace-t részesítették dicséretben.

1976-ban viszont a Terra tremuit férfikarra írt műve 100 műből az elnyerte az “egy és oszthatatlan”  Díjat.

1977-ben a Libera me vegyeskari műve kapott dicséretet.

1981-ben ismételten elnyerte az “egy és oszthatatlan”  Díjat a Pueri Hebraeorum női karra írt művével.

1982-ben pedig Hermannus Contractus (1013-54) latin nyelvű himnuszára készült négyszólamú gyermekkarra írt kantátája, a Salve Regina, “Diatonia ’81″jeligével nyert Spanyolországban a Monastir de Montserrat(Barcelona) nemzetközi pályázatán első díjat. Ez a mű a Montserrati Kolostor zeneiskolájának fennállásának 1000. évfordulója alkalmából készült.

Jelenleg a Biatorbágyi Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola , a Móri Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Fesztiválkórus minősítésű Pászti Miklós Vegyes Kórus, a Pászti Miklós a Nemzeti Énekkarért Alapítvány, a Pászti Miklós Alapítvány és a Pászti Miklós Zenei Nevelésért Alapítvány öregbíti nevét és munkásságát.