A Pászti Miklós Vegyes Kórus rövid bemutatása

A Pászti Miklós Vegyes Kórus 1992-ben alakult.

Az együttes az eltelt idő alatt a közös éneklések, koncertek, kirándulások során igazi közösséggé kovácsolódott, a régió és Biatorbágy kulturális életének egyik meghatározó szereplőjévé vált. Több mint 15 éve rendezik – névadójukra emlékezve – a „Pászti Napokat”, melynek műsorát mindig más-más vendégkórus meghívásával színesítik. A sok hazai énekkar mellett így került sor francia, német, Szerbiából a nagybecskereki, Szlovákiából pedig Senica város kórusának vendégszereplésére Biatorbágyon.

Itthon többször voltak meghívott vendégei a Bárdos Lajos Zenei Hetek kóruskoncertjeinek, a Piliscsabán megrendezendő Egyházzenei Napoknak, énekeltek Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián, a Régi Zeneakadémián, s rendszeres fellépői a regionális és kistérségi Kórusfesztiváloknak.

Jártak Franciaországban, Erdélyben, Németországban, Szlovákiában, Szerbiában a Délvidéken, s felléptek különböző rendezvényeken, önálló koncerteken, fesztiválokon.

Első CD-felvételük 1996-ban, a második 2000-ben, a harmadik 2005-ben jelent meg.

1997-ben a Kórusok Országos Tanácsa által meghirdetett minősítő hangversenyen „Arany Fokozatot” kaptak, 2004-ben  „Fesztiválkórus”, 2010-ben pedig két fokozatot ugorva “Kiemelt  hangversenykórus” minősítéssel ismerte el munkájukat a zsűri.

A kórus alapítója és karnagya Bolyki Eszter.