VATIKÁN – VI. Pál terem – 2011.05.27

Helyszín: Vatikán / VI. Pál terem.   18:00

A jeles alkalmon a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Magyar Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) lép fel.

Vezényel: Kocsis Zoltán.

1235. május 27-én avatták szentté Árpád-házi Erzsébetet. Az évforduló tiszteletére hazánk, az Európai Unió soros elnökeként ünnepi hangversenyt ad. Az ünnepi eseményen jelen lesz XVI. Benedek pápa, valamint Erdő Péter bíboros vezetésével a püspöki konferencia több tagja is.

Benedek pápa

 

A magyar köztársasági elnök által a Szentatya számára felajánlott koncert a Liszt bicentenáriumi év egyik kiemelkedő eseménye lesz. Magyarország a soros uniós elnökség és a Liszt Év kapcsán kapott lehetőséget, hogy 2000 után ismét koncertet adhasson a hétezer fős vatikáni koncertteremben

Elhangzik:

Ünnepi induló Goethe születésnapjára

Liszt 1849-ben, a néhai költőfejedelem születésének 100. évfordulójára komponálta meg az Ünnepi induló Goethe születésnapjára című művét, amely hangsúlyozottan alkalmi jellegére rácáfolva, harmóniai újítások egész sorát tartalmazza. A jelen koncerten az eredeti Liszt-kompozíció új, Kocsis Zoltán által jegyzett zenekari hangszerelésében hallható.

 

Ave Maria

A mélyen vallásos Liszt munkássága során több ízben is feldolgozta az Ave Maria szakrális témáját. Ezek sorába illeszkedik az az 1862-es zongoradarab, amely a Római harangok (Die Glocken von Rom) alcímet viseli. A zeneművet Kocsis Zoltán hangszerelte a “Liszt-orkesztrációk hangszer-összeállításainak” szabályai szerint.

13. Zsoltár szóló hangra, kórusra és zenekarra

Tenor: Horváth István

Liszt Ferenc 1855 nyarán komponálta meg a 13. zsoltárt tenorszólóra, kórusra és zenekarra. A Berlinben bemutatott 13. zsoltár “szívem teljességéből fakadt” – írta Liszt, aki a Dávid király panaszát tolmácsoló tenor szólamról ekként fogalmazott: “…magamat hagytam énekelni benne és Dávid király indulatai húsomba-vérembe áradtak szét.”

A koncertet élőben vetíti a DUNA TV 18:30-tól