A Nemzeti Énekkar karigazgatója

antal08

Antal Mátyás a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián karnagyi és fuvolaművészi diplomát szerzett, majd a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián folytatott karmesteri tanulmányokat.

Diplomái megszerzése után két évtizedig a Magyar Állami Hangversenyzenekar fuvolistája volt és ezzel párhuzamosan kezdődött el karmesteri pályája is.

Előbb a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál, és a Székesfehérvári Szimfonikus Zenekarnál dolgozott, valamint Ferencsik János, majd Kobayashi Ken-Ichiro mellett az ÁHZ, később Vásáry Tamás mellett a Rádiózenekar betanító-karmestereként tevékenykedett.

1984-től 2002-ig a vezette a nagymúltú Budapesti Kórust, 1990 óta a Nemzeti Filharmonikusoknál a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A ‘ 80-as és a ‘ 90-es években a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola, a Szent István Zeneművészeti Szakiskola és a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára is volt.

Karmesterként Európa szinte valamennyi országában Kínában és Japánban is szerepelt, és több lemez-, ill. cd-felvételt készített.

Művészi munkája elismeréseképpen Liszt – díjat és Bartók-Pásztory díjat kapott, valamint kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével.