Pászti bérlet 2019/20 – ne maradjon le!

2019/20.
Pászti bérlet
Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatójának bérletajánlója

Tisztelt Közönségünk!

A mögöttünk álló évad legfőbb eseménye a Nemzeti Énekkar saját bérletének megszületése volt, ami rendkívül izgalmas időszakot jelentett számunkra. Az Önök visszajelzésein, valamint a koncertsorozat tapasztalatain felbuzdulva most még nagyobb energiával és hittel folytatjuk az útnak indított Pászti bérletet! Célunk ezúttal is a Nemzeti Énekkar – Magyarország legnagyobb létszámú professzionális hangversenykórusa – középpontba helyezése, az együttes sokszínűségének megmutatása a legkülönbözőbb stílusokban és előadó-apparátusokban.

Ritkán fordul elő egy hangversenyen olyan nagy apparátusbeli különbség, mint a Pászti bérlet jövő évadának nyitóhangversenyén. A koncert első felében ugyanis az énekkar Josef Rheinberger talán legszebb kétkórusos a cappella (Esz-dúr) miséjét és Gyöngyösi Levente briliáns Gloriáját (a Missa Quinque Auctorum egyik tételét) énekli.

A szünet után nagy örömünkre csatlakozik hozzánk a kiváló Nemzeti Filharmonikus Zenekar is, amellyel Schubert Esz-dúr miséjét adjuk elő. Az est karmestere Somos Csaba lesz.

Bérletsorozatunk második hangversenye a cappella műsort kínál, melyben különböző nemzetiségű és ihletésű lírai chansonokat ellenpontozunk drámai karakterű balladákkal. A hangverseny műsora így két alapvetően különböző természetű műfaj darabjaival – Ravel, Hindemith, Ligeti, Solti, Wolf remekműveinek segítségével – állandó kontrasztot ígér.

A műveket ezúttal két karnagy: Kocsis-Holper Zoltán és Somos Csaba vezényli.

Elmondhatjuk, hogy együttesünk alapítása óta több állandó vendégkarmester figyel ránk folyamatosan. Művészi munkájuk, kisugárzásuk jelentős hatást gyakorol a Nemzeti Énekkar előadói teljesítményére. Ilyen karmester az olasz származású Carlo Montanaro is, aki a Pászti bérlet harmadik hangversenyén, a nagyböjti időszakban olasz egyházi zenét dirigál a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és együttesünk élén. Verdi Quattro pezzi sacri és Rossini Stabat Mater című oratóriumait hallhatjuk kitűnő szólisták közreműködésével.

A Jégmezők lovagja című hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar monumentális orosz zenét szólaltat meg. Öröm számunkra, hogy a koncert vezénylését Hamar Zsolt zeneigazgatónk vállalta, így Csajkovszkij és Prokofjev ámulatba ejtő darabjai zárják a Pászti bérletet.

/Forrás: jegymester.hu és NFZ/

 
 
2019. 10. 3.
Cs, 19:30

Missa in Es Pászti bérlet 1.Olasz Kultúrintézet

2020. 02. 26.
Sz, 19:30

Chansonok és balladák Pászti bérlet 2.Olasz Kultúrintézet

2020. 03. 26.
Cs, 19:30

Olasz est Pászti bérlet 3.Olasz Kultúrintézet

2020. 04. 23.
Cs, 19:30

Jégmezők lovagja Pászti bérlet 4.Olasz Kultúrintézet