Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny – Debrecen

Hongkong, Indonézia, Japán, Lettország, Izrael, Olaszország, Németország… – csak néhány a 12 ország közül, ahonnan összesen 24 kórus érkezett a július elején kezdődő, a világ egyik legismertebb kortárs kóruszenei eseményére,  Debrecenbe.

Helyszín:

Kölcsey Központ Debrecen
H-4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.
2016.július 10-16.

 


Az Editio Musica Különdíját az  egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért

a Kórus Spontánusz kapta

 

Karnagy: Kocsis-Holper Zoltán

A Kórus Spontánusz 2001 decemberében alakult azzal a céllal, hogy karácsonyi dalokat énekeljen az utcai  járókelőknek. Művészeti vezetője a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán, aki 2015-ben a Fiatal Karvezetők 8. Nemzetközi Versenyén Torinóban második helyezést ért el.
Az elmúlt közel tizenöt év alatt a kórus Sopron zenei életének jelentős szereplőjévé vált. Népszerűek a városban meghonosított, immár hagyományos Muzsika+Szó koncertjeik, melyeken a  befogadást a karnagy könnyed hangvételű ismertetői segítik.
A kórus büszke a 2008-as grazi Kórusolimpián (5th World Choir Games) elért 2. és 5. helyezésére. 2014-ben újra neveztek az akkor Rigában megrendezett Kórusolimpiára, ahol ismét ezüst- és aranydiplomát szereztek.
Fontosnak tartják a művészeti formációk összefogását, hiszen egymást erősítve lehetséges alakítani a közösség zenei életét és sokszínűségét. Olyan együttesekkel dolgoztak együtt, mint a világhírű Capella Savaria, a Sopron Gospel és a Csík Zenekar. Vendégkarmestereik sorában találjuk a Liszt-díjas Hollerung Gábort, és a Grammy-díjas amerikai Vance George-ot.

Versenyprogram – Kamarakórusok:

Elődöntő
William Hawley: Vita de la mia Vita (Six madrigals)
Daróci Bárdos Tamás: Madáretető
Pietro Ferrario: O sacrum convivium

Döntő
Vytautas Miskinis: Cantate Domino
Ola Gjeilo: Ubi caritas
Pászti Miklós: Csángó-magyar szerelmi dalok