2022-ben 30 éves a PMAMI

Az 1992-ben szülők kívánságára, pedagógusok összefogásával, és az önkormányzat segítségével megalakult öt tanszakos zeneiskola mára – magába fogadva a társművészeti ágakat is (néptánc és képzőművészet) – mintegy 500 gyerek számára teszi lehetővé a helyben való hozzáférést a zene- és művészetoktatáshoz, mely egészséges emocionális fejlődésükhöz nélkülözhetetlen adalék. Az egyre szűkülő állami finanszírozás ellenére a kultúra iránt elkötelezett önkormányzat támogatása és esetenként a Pászti Miklós Alapítvány segítsége lehetővé tette a fokozatos fejlődést, bővülést, és biztosítja ma is a működést. Így napjainkban már zongora, hegedű, cselló, ütő, gitár, hárfa, fuvola, oboa, klarinét, furulya, trombita és mélyrézfúvós hangszerek, népzene, néptánc és képzőművészeti oktatás-nevelésben részesülhetnek községünk gyermekei.

Az eltelt évek nemcsak mennyiségi növekedést eredményeztek, szaporodó tanszakokkal, gyarapodó tanuló számmal, de számos szép rendezvény emlékét, szakmai megmérettetésen való részvétel díjazott helyezését, életpályájának a művészetet választó növendék útnak indítását is adta.

Ezek mellett tartalmas, együttműködő kapcsolat kiépítését a város közösségi szervezeteivel, ami gyermekeink számára szereplési lehetőséget, számukra pedig rendezvényeik színesebbé tételét jelenti.

Nem utolsó sorban pedig felnövő gyerekek százainak a rendszeres munka boldogító eredményességének élményét nyújtó, a szabadidő eltöltésének aktív, produktív lehetőségét megmutató alternatívát kínáltak.

Reményeink szerint tanáraink, művésztanáraink szakmai hozzáértése és nevelési célokat is felvállaló, odaadó munkája a továbbiakban is szaporítja a művészeteket aktívan művelő, azokat befogadni értően képes közönség tagjainak sorát, és mindenek előtt, életük minden területén a „szépség” ideálját is szem előtt tartó felnőttek számát. A tanulmányaik során elsajátított alkalmazkodás, egymásra figyelés, érzelmek kifejezésének lehetősége és szükségessége bizonyosan segíti őket mindennapjaikban is. Ezen legfőbb feladatunk – közösségi, egyben individuális személyiségek, művészetekre fogékony emberkék nevelése – , megvalósítására készülünk az elkövetkező években is.

Forrás: https://pmami.biatorbagy.hu/