Levél Apámnak /keserédes írás/ – 2023.03.04

 

2023. március 4. Ma lennél 95 éves.

80. születésnapodon határoztuk el Áron unokáddal, hogy csinálunk egy web-oldalt, ami Rólad, csak Rólad szól. Miért? Hogy megőrizzük emlékedet, a munkásságodat. Így aztán nap mint nap velem vagy.

15 év után gyönyörűen megújult ez az oldal. Tele cikkekkel Rólad, darabjaidról, koncertjeidről, műveidet előadó kórusokról. Olyan cikkekkel is, melyek sehol máshol – legalábbis ilyen formában és tartalommal – sosem jelentek meg.

Ilyen a “70 éves a Magyar Állami Népi Együttes- avagy a világhírnévhez vezető út” 3 részes”, vagy a “Kérdések és válaszok a Magyar Állami Népi Együttes Énekkarának leválasztásáról” 2 részes cikksorozata.

Amit Te nem tudtál vagy már nem is akartál nyilvánosságra hozni, az itt mind megtalálható.

Persze ez már történelem.

Azt tudod, hogy most nem csak mi emlékezünk Rád? Névadója lettél két iskolának, három alapítványnak, és egy vegyes kórusnak. Bizony ám!

Korán mentél el. Még rengeteg tennivalód lett volna. Azt tervezted, hogy amint 60 évesen  nyugdíjba mész, csak az unokákkal és a hangszereléssel foglalkozol majd. De sokkal fontosabb volt megmenteni és átmenteni  a Kórusodat  és nem kis harcok után megalapítani az Állami (ma Nemzeti) Énekkart. Időd semmi másra nem volt. Csak legyintettél a már jelentkező kellemetlen tünetekre, hogy majd elmúlik, nem kell ezzel foglalkozni. Halogattad, míg késő nem lett.  Nem érted meg a 61.-et. Ezt a harcot elvesztetted. Pedig ma együtt ünnepelhetnénk.

Emlékszel? Az 50. nagyon emlékezetes volt.  

Első gyermekemet, Eszter unokádat vártam, már a 9. hónapban voltam, de elhatároztam, erre a jeles napra készítek egy 3 emeletes tortát. Csoki, eper, vanília – ha jól emlékszem. Az egész leöntve csoki mázzal.

Szépen bedobozoltuk. Mátyásföldről busszal, metróval, majd gyalog mentünk a Kékgolyó utcába. Az előszobában letettük a földre, amíg levettük a kabátjainkat. Ekkor jelentél meg Te! Nagy mosollyal, szemedben felcsillanó kíváncsisággal lehajoltál, megragadtad a doboz fülét, felkaptad, és jól megráztad kérdezve: ebben vajon mi lehet?

Valahogy így, mint ezt a fellépő dobogót. 

p-m

Búcsúzóul csak annyit: ne legyél túl szigorú odafönt a Kórusoddal. Legalább ma ne! Ünnepeljetek, és énekeljetek nekünk valami nagyon szépet. Ha lehet kívánnom, Federico Garcia Lorca versére írt művedet, a Hajnalt.