A Magyar Kurír híradása

.Ünnepi hangversennyel emlékeznek Pászti Miklós zeneszerző-karnagyra Biatorbágyon

2013. 04. 19. 16:00

Születésnek 85. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral tisztelegnek Biatorbágyon az 1989-ben elhunyt Pászti Miklós zeneszerző-karnagy emléke előtt szombaton.

A biatorbágyi Pászti Miklós Alapítvány és a Nemzeti Énekkar ünnepi koncertje Antal Mátyás karigazgatónak és Bolyki Eszter karnagynak is köszönhetően reprezentatív válogatás a széles skálán mozgó Pászti-életműből, amely a gyermekdaloktól a népdalfeldolgozáson, az egyházzenei műveken át az oratórikus darabokig ível – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szombati program egyik különlegessége, hogy a Pécsi Kamarakórus tolmácsolásában 40 év elteltével ismét elhangzik a Négy sárga ballada, melyet a szerző Tillai Aurél karnagynak és kórusának írt. A koncerten felcsendülnek a csángó-magyar szerelmi dalok is a Nemzeti Énekkar és a Pászti Miklós Vegyes Kórus közös előadásában.

A fellépők között szerepel Pászti Miklós unokája, a Salzburgban élő Kindler Gerda fuvolaművész, aki erre az alkalomra dolgozta fel két fuvolára Pászti Garamvölgyi muzsika című darabját, amelyet tanítványával ad elő.

Az ingyenes koncert szombaton este hat órakor kezdődik a biatorbágyi faluházban.

Pászti Miklós Liszt Ferenc-díjas érdemes művész nevéhez több mint kétszáz zenemű kötődik, a népdalfeldolgozások mellett komponált dalokat, kantátákat, kórusműveket, kamarazenét és tánc-kísérőzenét is. Számos országban vendégszerepelt, kórusműveivel öt alkalommal nyert nemzetközi zeneszerzői versenyen díjat.

MTI/Magyar Kurír